Boekweit heel

Verandering van spijs

Boekweit behoort plantkundig tot de duizendknopigen. Het komt van oorsprong uit Centraal-Azië en groeit op kleine schaal ook in Nederland. Misschien ken je boekweit wel van de Oudhollandse boekweitgrutten. Ook kun je boekweit – zoals ze in Nepal en China veel doen – goed eten als alternatief voor rijst of er een smeuïge puree van maken. In Rusland maken ze er ook vaak soep van en de bekende Bretonse crêpes en blini’s, kleine luchtige Russische pannenkoekjes, danken hun kenmerkende smaak aan … boekweitmeel.

Wanneer je boekweit voor het koken eerst even in een koekenpan roostert, krijgt het een lekkere nootachtige smaak en verkort je de kooktijd. Een dubbelgevouwen theedoek tussen de pan en het deksel klemmen op het moment dat je het vuur laag of uit zet en de boekweit (indien nodig) afgegoten hebt, voorkomt dat de boekweit klef wordt. Boekweit is van nature glutenvrij.

Een tip voor een lekkere ovenschotel met Ekoland boekweit: kook 200 gram boekweit gaar en doe dit in een ovenschotel. Fruit ondertussen in een beetje olie 500 gram fijngesneden savooiekool, 500 gram ui-ringen, een eetlepel kerrie en een snufje zout en peper. Schep dit op de boekweit. Bestrooi met 150 gram geraspte kaas en zet de schotel in een voorverwarmde oven op 175˚C.

Verkrijgbaar in:

Zak van 450 gram